Tag ansvar for dine vælgeres liv


Tag ansvar for dine vælgeres liv


Først og fremmest skal sundhedsministre have sine vælgere i tale med hensyn til tobak.

Første regeringsdag, som går op i røg. Løfter, som ender i tomme ord og bluf. Unge og voksne, som vader rygende rundt på gader og stræder om natten. Vi har hørt det mange gange før: Danske voksne og unge ryger for meget. En barn- og ungdom med megen røg er ikke sund, og et stort tobaksforbrug kan føre mange negative oplevelser med sig: De unge kommer i kriminalitet, nogle bliver anholdt af politiet, de klarer sig dårligere i erhvervslivet og problemer med venner og bedsteforældre - for bare at nævne nogle. Vi ved også, at en tidlig rygerdebut øger risikoen for et stort misbrug og problemer med stoffer senere i livet.
Mange giver op over for deres "venners" tobaksmisbrug ud fra devisen: 'Det nytter ikke at forsøge at gøre noget. De ryger jo alligevel, for det gør danskerne'. Men vi må gøre op med holdningen om, at det er de andres skyld.

Vi skal tage ansvar for vore vælgeres liv.
Først og fremmest skal ministre have sine vælgere i tale med hensyn til tobak og de problemer rygning kan medføre. Dernæst skal regeringsmedlemmer være parate til at sætte grænser for deres vælgeres omgang med tobak. Borgerne skal have at vide, at det er usundt for dem at ryge tobak. Det betyder også, at ministre skal lade være med at ryge under borgerne bevågenhed på Christiansborg ud fra antagelsen om, 'at det er bedre, at de ryger i Danmark, end at de gør det ude i udlandet'. Vi ved, at borgere der lærer at ryge hjemme i Danmark, får et større tobaksforbrug, når de er i udlandet, end borgere, som ikke bliver udsat for påtvungen rygning. Ministre er rollemodeller for deres borgere i langt højere grad, end de selv tror. Men ministrenes indsats skal ikke stå alene. Myndigheder, skoler, idrætsklubber og ikke mindst, de der sælger tobak, har også et ansvar. "Sandhedsministeriet" støtter myndighederne ved hjælp af kampagner og forslag til bedre lovgivning med bl.a. rygeforbud i kulturhuse og et forbud mod salg af tobak til børn under 18 år.

De, der sælger tobak, har et ansvar for at håndhæve forbudet mod salg af tobak til unge. "Sandhedsministeriet" og Grøn Kultur Danmark har derfor indledt et samarbejde med restauranter o.l. om en øget udbredelse af "Den Grønne Spiral". Samtidig vil restauranterne sørge for, at de "smarte" rygere ikke står og oser sammen med røgfølsomme, så borgene ikke fristes til manglende respekt over for andre.
Med en øget indsats, som involverer ministerierne, "ministerierne", andre myndigheder og de, der sælger tobak, er jeg sikker på, at det nok skal lykkes at få taget hånd om borgernes tobaksforbrug.

Med venlig hilsen

"Sandhedsminister"
Preben Hoffmann Rosenberg

Odinsvej 4, 7000 Fredericia

formand for
Grøn Kultur Danmark
75 93 26 01, 40 83 57 94,
www.gkd.dk, gkd@gkd.dk


Tilbage til toppen


Læs Indenrigs- og Sundhedsminister Lars Løkke Rasmussens indlæg, denne artikel er en reaktion på.
Kilden er Søndagsavisen 2002-11-03


Tilbage til toppen